Силвия Авдала

Силвия Авдала

Адрес на уеб сайта: http://www.aliya.bg

Вторник, 28 Януари 2014 01:40

Протестно писмо до ДА "Архиви" изпрати Клубът на приятелите - българи и евреи

Членовете на софийския Клуб на приятелите - българи и евреи въстанаха срещу служителка на Държавната агенция „Архиви" – г-жа Иванка Гезенко. Поводът беше нейна лекция в Тел Авив, пред представители на българската общност, в която г-жа Гезенко твърдеше, че българските евреи са спасени не с помощта на Правителството и Парламента, а въпреки тях. Лекцията на г-жа Гезенко, посветена на българските дипломати, издавали транзитни вези на евреи от Европа през Втората световна война, завършваше с твърдението че действията на българския дипломатически апарат са осъществени въпреки държавната политика. Посещението в Израел на г-жа Гезенко, заедно с гостуването на документалната изложба „Труден избор с голямо значение" беше в рамките на програмата по честванията на 70 годишнината от спасяването на българските евреи. Спонсор на събитието беше фондация „Българска памет". Лекцията предизвика възмущението на българската общност с настойчивите опити да се манипулират историческите факти.
В Държавния архив се съхранява документ, който съдържа указанията получили българските дипломати от Външно министерство, как и с какви мотиви да бъдат издавани визите, така че да бъдат спасени максимален брой евреи. Членовете на приятелския клуб изпратиха писмо до ДА „Архиви" с копие до Народното събрание и Президентството, в което се обяснява с какво действията на въпросната държавна служителка, противоречат на Декларацията, гласувана от Парламента по повод 70 годишнината от спасяването на българските евреи.
От Клуба, в който членуват предимно историци и журналисти, забелязаха че на страницата на Държавния архив в интернет, посветена на еврейската общност в България, разделът „Антисемитизъм в България" е илюстрирана със снимка от Варшавското гето – прийом за вменяване на вина, който използват и организаторите на Музея на Холокоста в Скопие, където обвинения от такъв характер често се използват и за политически спекулации.

Вторник, 31 Декември 2013 01:31

Израело-българската търговска камара набира нови членове

           В четвъртък, на 25 декември се проведе годишното отчетно-изборно събрание на израело-българската търговска камара. Председателят, г-н Джеки Аруети обяви че днес в Камарата има 42 членове /юридически и физически лица/, но ще се радва да приеме и още.
          Като нестопанска организация и отделна структура в мрежата на търговските камари, организацията съществува от 1991 година – непосредствено след възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави – България и Израел. Същата година камарата организира и делегация за официално посещение в България. В най-добрите си години организацията е наброявала 160 члена.


Г-н Аруети, кои представители на българската общност очаквате да станат членове?


- Тези, които се интересуват от бизнес в България, имат бизнес в Израел и търсят търговски контакти или такива, които са физически лица но се интересуват от икономическите процеси между двете държави.


Как е структурирана Камарата?


- Има постоянно ръководство от 7 души, което не предвидено да се сменя. Всички, които си платят годишния членски внос /100 шекела за физическо лице и 350 за фирма/ могат да се нарекат членове за конкретната година.


Как и къде се става член и какви дивиденти носи това?


- Тези, които проявяват интерес трябва да се обърнат към мен. При мен се плаща членския внос. След това могат да получават информация – също от мен. Например ако имат конкретна оферта, да ми я предоставят, аз ще я разпространя по каналния ред и ако има интерес, ще получат отговор. Обикновено имаме едно отчетно-изборно събрание годишно. Колективни инициативи на Камарата могат да се обявяват и в пресата – примерно във вестник „Алия".

Неделя, 22 Декември 2013 16:39

Дора Костова ''Българите в Украйна са проруски ориентирани''

Дора Костова е главен редактор на вестник „Родна реч" в Украйна. Изданието е седмичник с 6000 тираж и се разпространява изцяло в българската общност. В ексклузивно интервю за в. „Алия" г-жа Костова разказва как българите в Украйна възприемат проевропейските демонстрации в Киев.

Г-жо Костова, колко са българите в Украйна?


- Според последното преброяване като българи са се определили 204 000. повечето от тях – около 150 000 живеят в източна Украйна – в района на Одеса. При 47 милиона население на страната, българите са 6-то по големина национално малцинство, от общо 134.


А може ли да се обобщи какво е отношението на българската общност към днешните политически процеси в Украйна?


- Трудно е да се обобщи. Защото общността няма как да консолидира мнение. Това не е като българската общност в Канада, която е там от последните 20 години. Тук в Украйна българите са дошли преди 200 години, така са се интегрирали че в сблъсъците за и против Европа има и от двете страни на барикадата. Географски погледнато обаче, българите са съсредоточени в източна Украйна, която е традиционно проруски ориентирана. Което не значи че са против Европа, а че не искат да скъсат връзките си с Русия. Мисля че бунтовете започнаха от граждани на западна Украйна, които са доста по-различни по манталитет. Те населяват територии, които често са били разменна монета с Полша,с Литва, с Унгария и тнт. На 100 километра от границата украинците имат право на свободно придвижване и тях по презумкция ги влече Европейския съюз.


А как Вие лично, възприемате тези процеси?


- Това което се случва днес е позорно. Голямата грешка на нашето правителство е, че ако има обективни причини, да отказва асоциираното членство в Европейския съюз, е трябвало подробно да ги обясни на населението. Вярвам че свободното придвижване са хора, стоки и услуги е нещо изключително полезно, но се надявам това да може да се случи без да късаме връзките си с Русия. Разбирам ги тези млади хора, които харесват идеята за Европейския съюз. Но аз съм на повече от 50 години. Израснала съм в Съветския съюз, което беше по идеология долу-горе същото. Пак бяхме в една империя от близки по менталност държави и свободно се придвижвахме в тях. В известен смисъл, моето поколение, този Европейски съюз вече го е преживяло.


А Украйна, предполагам може да се справи без опеката на Русия.


- Може, разбира се. Ще оцелее. Няма и съмнение. Въпросът е дали искаме да се отделим, а ние не искаме. Не става въпрос за икономическа зависимост, а за култура, литература, традиции, които са наша кръвна връзка. А с митингите на площад „Независимост" в Киев, правителството рано или късно ще се справи.

Събота, 21 Декември 2013 16:24

Д-р Шломо Шеалтиел : „Аз консултирам института ''Яд Вашем ''

В Центъра за мир „Перес" в Яфо, в четвъртък вечер, историкът д-р Шломо Шеалтиел изнесе лекция в рамките на проект „Труден избор с голямо значение: Съдбата на българските евреи – 1943". Партинираше му г-жа Иванка Гезенко от Държавната агенция „Архиви", която беше подготвила и изложба на тази тема. Събитието е по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи и е подготвено от Български културен център в Израел и със специалното съдействие на фондация „Българска памет".
Лекцията на двамата експерти акцентираше върху делото на четиримата български дипломати Любен Златаров, Никола Пецев, Никола Ванчев и Хари Левенсон, издавали транзитни визи за европейски евреи през Втората световна война. Дипломатите ще са новите кандидатури за титлата „Праведник на света" връчвана от института „Яд Вашем".


Д-р Шеалтиел, сега когато вече имаме сведения за тези дипломати, както и за инструкциите които са получавали от българското правителство, ще отпаднат ли опитите за вменяване на българска вина за трагедията на македонските евреи.
Това е съвсем друг въпрос. Аз лично подкрепям кандидатурата на тези дипломати. И ако те бях в Македония, тамошните евреи сигурно щяха да останат живи. Обаче не са били. Знаете ли кой влезе в къщите на македонските евреи и ги изведе от там – български войници. За това и българската държава трябва да понесе отговорността. Не е важно с какъв статут са били тези земи.


Ще настоявате ли България да се извини официално в Скопие и да си плати, както желае еврейската общност в Скопие?
Не мога да кажа – нека в България да решат.


Мислите ли, че на българските кандидатури за праведници в „Яд Вашем" се гледа с особена мнителност?

Всички кандидатури се разглеждат много обстойно, но това е обичайна практика.


Използва ли института „Яд Вашем" външни експерти в оценяването на заслугите или разчита само на собствен ресурс?
Да, използва външни консултанти. Например аз съм давал оценка за повечето български кандидатури, но не за всички.


А за Лиляна Паница?
За нея не съм. Готов съм да си кажа мнението, но не са ми го искали. Мисля че са разчитали на експерт от България.

А според Вас трябва ли тя да получи званието?
Няма да кажа сега. Когато официално си кажа мнението /ако ми го поискат/ ще научите какво е.

Понеделник, 16 Декември 2013 18:40

Накъде след Зико Калев?

Преди седмица от българската общност завинаги си отиде един от най-видните и представители – Зико Калев. Загубата му е непрежалима за общността, но животът продължава. Мнозина вече си задават въпроса „Кой ще заеме неговото място и как ще се промени обществения живот в българската общност?


Кой беше Зико Калев?


Роден е през 1935 г. в гр. Кюстендил. Завършил е начално образование /четвърто отделение/ в родния си град след което помага в бизнеса на баща си. През 1948 г. емигрира в Израел. До края на живота си продаваше фелафел на бул. „Иерушаляйм" в Яфо. В продължение на 35 години ръководеше българската секция на партия Ликуд. Беше измежду инициаторите на къщата-музей на Димитър Пешев в Кюстендил. Беше автор и на проекта „Българска къща", чрез който преди 20 години 48 новопристигнали емигранти от България се сдобиха с апартаменти в Яфо при преференциални условия. Няколко мандата е председателствал Съюза на българските емигранти, както и УС на старчески дом „Жак Асеов". Ето какви прогнози направиха след кончината му някои представители на общността:


Джеки Аруети: Смъртта на Зико Калев ще има ефекта на доминото. Очаквам много неща да се променят. Първо ще изчезне българският клуб на Ликуд в Яфо, който беше частна инициатива на г-н Калев. Съюзът на българските емигранти, който се председателстваше от него, съвместно с Йоси Киосо, сега не може да остане с това ръководство – Йоси Киосо е представител на опозиционна партия – Авода. Сега има и реален шанс да отпадне партийния принцип на членство, защото си отиде най-ревностния му поддръжник. Най-големи промени престоят в Старческия дом, където Зико Калев беше председател на УС повече от 10 години.


Шели Карми: Предстоят съществени промени – очаквам в Съюза на българските емигранти да могат сега да влязат инициативни млади хора.


Самуел Ардити: Аз съм член на Ликуд почти от създаването на партията. Досега не бях допускан за член на Ихуд олей булгария. Надявам се че сега вече членството ми за никого да не е проблем.


Не беше открит за коментар още един виден представител на общността - Аарон Леви. Г-н Леви се прочу с делото за клевета, което Зико Калев заведе срещу него от името на Старческия дом. В скандала беше замесен и в-к „Алия", заради публикувано от г-н Леви във форума на вестника обвинение на Зико Калев в мошеничество. От съда беше присъдено обезщетение от 200 000 шекела, което Аарон Леви отказа да изплати, а по-късно и обжалва решението на съда. Делото беше достигнало мъртва точка, до новината за кончината на ищеца.

Петък, 13 Декември 2013 11:01

Издигнати са кандидатури за още български праведници

България има шанс да увеличи числото на гражданите- носители на титлата „Праведник на света" връчвана от Института „Яд Вашем", обяви за вестник „Алия" Самуел Ардити. Новите кандидати са шестимата депутати, изказали се в Народното събрание против Закона за защита на нацията, както и българската царица НВ Йоана. Реалните шансове на съпругата на Цар Борис ІІІ идват от приноса и за издаването на транзитни визи за Палестина на евреи от европейските държави, чрез посолствата на Италия и Испания в София. Има данни за разговор между Нейно Величество и Папския нунций Ронкали /бъдещия папа Йоан ХХІІІ/, който е последван от писма до двете дипломатически мисии с инструкции визи да бъдат издавани, докато е необходимо.
Кандидатурите на депутатите Петко Стайнов, Никола Мушанов, Тодор Поляков, Любен Догмеджиев, Марин Тютюнджиев и Иван Петров, ще бъдат представени в института „Яд Вашем" с копия от стенограмите на Народното събрание доказващи принципната им позиция против въвеждането на Закона за защита на нацията.
По идея на Н Пр. Посланик Димитър Михайлов пред института „Яд Вашем" за праведници ще бъдат номинирани и четиримата български дипломати, които през Втората световна война са издавали транзитни визи за Палестина. Ако кандидатурата се подкрепи с преписката между дипломатите и българското Външно министерство, ще има шансове и най-вече ще докаже, че по време на Втората световна война евреи са спасявани с прякото участие на българското правителство.
Дружеството за приятелство България-Израел обяви че ще подкрепи друга кандидатура – тази на партизанката Вълка Горанова, която според тях, от настоящите кандидатури има най-реални шансове и най-големи заслуги за спасяването на българските евреи.

Петък, 04 Октомври 2013 18:30

Българското училище в Израел отново ще отвори врати

      140 са вече българските училища по света. Повечето от тях откриха учебната година на 1 октомври. Обучението на българските деца зад граница е организирано към посолствата, от нестопански органицации или е частна инициатива на предприемчиви и родолюбиви емигранти. За част от децата, които живеят в райони, отдалечени от концентрирани български общности от тази година е предвидено обучение по български език по скайп. Правителството взе решение, че  ще подкрепи всяко българско училище зад граница с 20 000 лева. Гласувана е и целева помощ от 310 лева за всяко българче, което ще се обучава в чужбина. Предвидена е и финансова подкрепа за медиите в чужбина, които популяризират дейността на българските училища. 

     За пета поредна година българското училище в Израел ще приема деца на възраст от 6 до 10 години за обучение от 1-ви до 4-ти клас. Родителите, желаещи децата им да изучават български език, както и да се запознаят с българската история, география и културните традиции могат да ги запишат за новата 2013/2014 учебна година на телефони 03-6826140 и 054-4901771.

Сряда, 03 Април 2013 22:56

Представителната организация на българите се разпадна

Най-старата обществена организация на българската общност в Израел - "Ихуд олей Булгария" отиде в историята. На годишното отчетно изборно събрание, организирано в събота, в център "Мендел" общото събрание за първи път не успя да избере ръководство. Събранието приключи с грандиозен скандал, след който отделните фракции една по една обявиха че напускат организацията. 

  Само ден по-късно излезе обява, че се иницира нова представителна организация, която обединява всички представители на българската алия, без да се съобразява с партийната им принадлежност. Юристите на новата формация обявиха, че е напълно възможно тя да оспори и получи представителните функции на "Ихуд олей Булгария".

Към новата организация се присъединяват членовете на хор "Цадиков", клубът на Мерец - Бат Ям, Дружеството за приятелство с България, клуб "Керен Ор". Новият принцип на членство ще позволи в организацията активно да участват представители на "Алия" 90. 

Последният председател на "Ихуд олей Булгария" Джеки Аруети чрез в. "Алия" направи официално обръщение към българската общност, за да изясни създалата се ситуация.

"От години гледам как "Ихуд олей Булгария" не е в състояние да се погрижи за младите емигранти. Те не можеха да членуват там, заради партийния принцип на членство. Това отдавна трябваше да се промени. Тези, които отдавна  владеят Българския старчески дом, бяха обсебили и "Ихуд олей Булгария". Сега вече и аз напускам като ще се присъединя към новата формация, без всякакви претенции да я ръководя. Каня всички българи, които живеят в Израел, имат желание да бъдат обединени да се присъединят към новата организация. Само така тя бързо ще може да оспори правото на представителност на "Ихуд олей Булгария". Ситуацията с Българския старчески дом е идентична. И там заради ръководството на партиен принцип съществуват скандали, които вещаят много скорошен преврат".

Петък, 12 Октомври 2012 07:28

Н Пр. Юрий Щерк: ''Българските филми ще са истински празник в Израел"

Ваше Превъзходителство, Вие сте първият български дипломат който обръща погледа на израелците към българското кино. Мислите ли че ще успеят да вникнат в българската душевност? 

 Да, наистина, инициативата за провеждане на „седмицата” беше моя, но нейното осъществяване не би било възможно без тясното сътрудничество между Българския национален филмов център и Синематеката на Тел Авив. За осигуряване на необходимите средства решаващо значение имаше и подкрепата на българското министерство на външните работи. За осъществяването на това събитие се  изискваше малко по-продължителна подготовка, защото основно изискване беше  филмите да имат превод на английски език и на иврит. Това е необходимо, за да може българските кинопродуцкции да бъдат гледани от възможно най-широк кръг зрители. Надявам се по този начин да заинтригуваме не само кинопрофесионалистите и кинолюбителите в Израел, които ще могат да придобият непосредствена представа за   търсенията и постижения на българските кинотворци, но да създадем възможност и много други израелци да “открият” страната ни, нейното съвременно битие и култура – чрез съвременното българско кино. 

 Кой избра именно тези филми да представят българското кино?

Селекцията на филмите от предложения по-широк списък бе направена от израелските партньори, като се надявам ръководството на „Синематеката” на Тел Авив да е съобразило избора си в най-висока степен с интересите на израелските зрители. Освен това вярвам, че това събитие, което се провежда паралелно в три от най-големите градове на Израел - Тел Авив , Хайфа, Йерусалим, ще бъде истински културен празник за голямата общност на българските евреи. Към част от филмите интерес прояви и синематеката на гр. Рош Пина, така че и жителите на по-отдалечените северни райони на страната ще имат възможност да се запознаят със съвременното българско кино . 

 Ще привелече ли тази инициатива израелски инвестиции към българското кинопроизводство? 

 Това е амбициозна цел и усилията си струват! Можем да я постигнем както чрез подобни събития, така и чрез съвместни проекти въз основа на подписаното наскоро споразумение между нашите две държави за създаване на филмови копродукции. Разбира се, важна предпоставка  за осъществяването на всички тези прекрасни намерения е цялостното състояние на политическите отношения между България и Израел, които в наши дни се отличават с изключителна близост и интензивност. През септември т.г. в Израел се състоя посещението на министър-председателя Бойко Борисов и второто съвместно заседание на  правителствата на двете страни, а сега през октомври предстои посещение в Израел на Президента Росен Плевнелиев. 

Неделя, 19 Август 2012 10:58

Джеки Аруети: „По света няма място, застраховано от световния тероризъм”

Инж. Джеки Аруети е роден през 1935 г. в София. Завършил е Техникума по електротехника „Киров”.  През 1954г. емигрира в Израел. Дипломира се като инженер по електроника в Университета в Хайфа.  Работил е в Специалните служби на Ген . щаб на израелската армия. От 20 години е Ген. Секретар на Израело-българската търговска камара в Тел Авив. Председател е на Съюза на българските емигранти в Израел.

Г-н Аруети, ще се отрази ли терористичният акт в Бургас на отношенията между България и Израел?

-          Не, в никакъв случай. Търговските, политическите и културните контакти са на ниво, което трудно би било повлияно от подобен инцидент.  Между двете държави има подписана Спогодба за взаимопомощ в борбата със световния тероризъм. Все повече израелски бизнесмени избират да инвестират в България, привлечени от добрия икономически климат, а и от симпатиите, които ни засвидетелстват българите.

 

Няма ли след този атентат израелските туристи да се чувстват застрашени в българските курорти?

-          Аз лично не вярвам това да доведе до отлив на израелци от Бургас, или който и да е български курорт. До сега се наблюдаваше 10% ръст годишно на туристите ни в България.  Такива атентати се случват на всякъде по света. Няма място на този свят, което да е застраховано срещу световен тероризъм.  Това обаче не ни отказва от пътуваме. Нашите туристи се чувстват сигурни и спокойни в България. Не случайно, някои от тях отказаха да се върнат с първия самолет, а просто продължиха ваканцията си.

Израелските медии, коментираха, че все пак в продължение на много години, българската политика беше пропалестински ориентирана и България редовно снабдяваше терористичните групировки с оръжие. Мислите, че на българска територия все още може да има лоби, което да подкрепя тези групировки и да подпомага терористични действия срещу израелци?

-          Подобни твърдения считам за нелепи. Българите са много толерантен народ. Ако имахме подобни съмнения, нямаше отношенията между България и Израел толкова добре да се развият. 

 

Мислите ли, че българската държава реагира адекватно след атентата?

-          Да, всички направиха каквото е по силите им.Когато има толкова пострадали, не можем да твърдим че направеното е достатъчно. Винаги има какво да се желае още, но в този случай и опитът е решаващ. Важна беше координацията между българските и израелските лекари, между едните и другите специални служби за охрана. Бих искал да благодаря за всички грижи, които бяха положени за нашите граждани и за изключителната съпричастност, която демонстрираха българите към мъката, която изпитваме в такива моменти.

 

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следваща > Край >>
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL